Zakaj potrebujemo omejitve
2 julija, 2017
4 stebri uspešne partnerske zveze
27 avgusta, 2017
Prikaži vse

Nekaj nasvetov za samozavest in mir v srčku

Večina vas bralcev internetnih nasvetov in člankov se v povprečju zadrži na posamezni strani mojega portala okoli pol minute do nekako minute, kar pomeni, da večina vas pridno prebere moja razmišljanja tako rekoč do konca. Sem vesela! In nerada pišem zgolj po točkah, ker se mi zdi, da se “žmoht” in strast besed razgubita, a vem, da je zlasti mlajša digitalna generacija narejena tako, da preleti točke z nekaj besedami.

Za danes bom tudi sama takole nanizala nekaj nasvetov, kako z majhnimi koraki graditi in utrjevati zdravo samozavest in odgovorno ravnanje do sebe. Posledica je oblikovanje miru v srčku, ko se ti zazdi, da je vse prav točno tako kot je.

 1. Prevzemite odgovornost za svoje življenje in se izogibajte padanja v vlogo žrtve. Ne vodi k napredku in zmagi v življenju.
 2. Praznujte vsak uspeh, ki ga dosežete, zavedajte se ga s polno zavestjo in zavriskajte s polnimi pljuči.
 3. Verjemite vase in vedite, da vam lahko uspe. Ne obupajte tik pred ciljno črto!
 4. Neuspehi in porazi so del uspehov in zmag! Prej kot se poberemo po neuspehu in se od njega nekaj naučimo, prej bomo dosegli cilj.
 5. Ne iščite izgovorov. V pisarni imam napis: “Izgovorom vstop prepovedan” in ga kar pogosto pokažem kateri od strank, ki rajši uporablja izgovore kot pa prevzemanje odgovornosti za svoja nepremišljena dejanja.
 6. Ali ste si že napisali oziroma narisali seznam ciljev? Ne še? Torej je danes pravi čas, da to naredite. Vzemite si čas in skrbno razmislite, kakšne so vaše prioritete, kakšne cilje si lahko zadate in kako jih boste dosegli. Brez izgovorov seveda! Točka 5!
 7. Najdite čas in energijo za stvari in odnose, ki jih imate radi. Negujte prijateljske vezi, obiščite stare starše in povabite mami in očija na kosilce. Pojdite na sprehod ali pač brati pod kostanje, karkoli že radi počnete, ne odlašajte.
 8. Fokusirajte se na iskanje rešitev in nehajte jamrati ter se venomer pritoževati. Govorim ponovno o odgovornosti, točka 1!
 9. Zavedajte se tega trenutka sedaj. Kar je bilo do sekunde nazaj, ne morete ničesar več spremeniti, kaj bo čez sekundo, dve ali dan, dva pa tako ali tako ne morete vedeti kaj bo.  Torej se osredotočajte na to, da sedaj živite svoje trenutke, negujete odnose in se posvečate vsemu, kar vas osrečuje, veseli in vam krepi duha ter tudi telo. Saj veste: telo je tempelj vaše duše.
 10. Zaupajte lastni intuiciji, ker vas ne bo pustila na cedilu, četudi vam bo um šepetal, da intuicija nima prav.
 11. Ne padajte v nepotrebne čustvene drame in se poskusite izogibati konfliktom, ki ne nosijo rešitev. Nesoglasja so včasih potrebna, da na novo vzpostavimo poznavanje kaj si želimo in kaj nas moti, da barantamo med sabo glede sprememb, a pomembno je, da ne kreiramo nepotrebnih dram. Drama je za v gledališče!
 12. Oprostite in odpustite, spustite in živite naprej. Če visite na preteklih napakah in jih neprestano ponavljate in si jih ne morete odpustiti, vas bo to vedno vleklo dol in ne boste zmogli moči pretrgati negativnosti ter se pognati na površje svojega kvalitetnega življenja. Ko odpustite drugim, se odvežete drame, ki vas je povezovala z bolečino. Ko spustite bolečino ali strah, pridobite svobodo.

Poanta tegale mojega razmišljanja je v tem, da se je pri vsaki posamezni točki potrebno energetsko, časovno, ljubeče in sočutno angažirati, se prebiti iz območja udobja in narediti tudi kakšen korak v neznano. Ko premagamo strah, zmagamo in smo vodniki lastnega srečnega in mirnega (v srcu) življenja. Se splača, verjemite.