Morebiti se na prvi pogled zdi rahlo strašljivo ponovno začeti živeti po razpadu razmerja, vendar je to lahko obenem tudi možnost, da začnete postavljati svoje novo življenje na noge z mnogo optimizma, novih idej in sveže energije. Čisto možno bo, da boste sedaj prvič po mnogih letih bili sposobni dati na prvo mesto svoje potrebe. Prav tako je to lahko katalizator, da končno napravite stvari, ki ste si jih vedno želeli, vendar jih niste v prejšnjem razmerju zmogli uresničiti. Če razmišljate o morebitni selitvi, novi zaposlitvi ali ukvarjanju z novim hobijem, je sedaj pravi čas, da to uresničite.

Ko se razmerje razdre, se mogoče lahko počutite nekako brezvoljne in z občutkom, da vam ni uspelo, kar lahko privede tudi do resnih depresij in drugih težav. Da bi lahko naredili napredek v vašem življenju, morate postati samozavestni ter verjeti v sebe in v to, da ste sposobni napredovati na vseh področjih svojega »novega« življenja. Verjemite vase in zavedajte se, da lahko naredite, kar želite. Pomagala vam bom na tej poti. Vse kar potrebujete, je pogum, čas in volja sprejeti spremembe v svoje življenje.

Morebiti se na prvi pogled zdi rahlo strašljivo ponovno začeti živeti po razpadu razmerja, vendar je to lahko obenem tudi možnost, da začnete postavljati svoje novo življenje na noge z mnogo optimizma, novih idej in sveže energije. Čisto možno bo, da boste sedaj prvič po mnogih letih bili sposobni dati na prvo mesto svoje potrebe. Prav tako je to lahko katalizator, da končno napravite stvari, ki ste si jih vedno želeli, vendar jih niste v prejšnjem razmerju zmogli uresničiti. Če razmišljate o morebitni selitvi, novi zaposlitvi ali ukvarjanju z novim hobijem, je sedaj pravi čas, da to uresničite.

Sedaj ste oseba, ki se ima v oblasti in ki lahko začne na novo. Sedaj ste modrejši in bolje opremljeni, da se soočate z novim življenjem ter da se lahko izognete ponavljanju prejšnjih napak. Zavedajte se, da obstaja novo, kvalitetno življenje, kjer ste vi tisti, ki ga vodite in se odločate o svojih željah, potrebah in ciljih.

Po razpadu razmerja ostanete sami. To je lahko čas, ko imamo najnižji nivo motivacije in življenjske moči, vendar je tudi zelo pomembno, da na tej točki začnemo še bolj skrbeti za naše fizično dobro počutje. Mnogi od nas se vse preveč radi vdamo užitkom hrane, večjim količinam alkohola, cigaret ali mamil, še posebej v tem težavnem obdobju.

Ko se človek nahaja pod stresom, se pritožuje, da se ne počuti dobro. Takšni občutki in pa morebitne depresije, ki so posledica ločitve, lahko spremenijo normalne vzorce, kar pomeni, da bodisi preveč ali pa premalo jeste. To je dokaz, da biti fizično v dobri kondiciji ter biti zadovoljen s svojo težo pripomore k na splošno višjim energetskim nivojem in občutenjem. Ohranjati sebe v dobri fizični kondiciji resnično lahko pomaga pri vzpostavljanju dobrega počutja in veselja do življenja.

Kaj lahko storite, da postanete bolj zdravi?

Uporabite svoj prosti čas na produktiven način: delajte telesne vaje, že vsakodnevna hoja po stopnicah dela čudeže. Vztrajajte pri vsakodnevni hitri hoji, rednih vajah za krepitev telesa, bodite čim več na svežem zraku, vpišite se v najbližji fitnes klub, na trening pilatesa, aerobike, odpravite se na plavanje, po možnosti se prevažajte s kolesom in ne z avtomobilom.
Razmislite o tem, da si omislite psa: pes je dober in zvest družabnik, prisili nas k vsakodnevnemu gibanju in je obenem tudi priložnost za spoznavanje novih ljudi.
Opazujte vnos hrane v telo in kritično merite količine, ki jih zaužijete. Iz svoje kuhinje odstranite vse prigrizke in ostalo na hitro pripravljeno hrano ter sladice, po katerih mnogokrat sežemo, ko se nam ne ljubi skuhati obroka in so seveda nezdrave.
Razmislite o novih hobijih, izpolnili vam bodo prosti čas ter nudili možnost druženja z drugimi ljudmi.
Razvajajte se, poizkusite komplementarne zdravstvene terapije, poskrbite za zmanjševanje stresa in skrbi s terapijami, ki povečujejo občutenje ugodja. Te so lahko aromaterapija, refleksna masaža, akupunktura, masaže, reiki, šiatsu in joga.
Pomembno je, da skrbite za svoje fizično zdravje in dobro duševno počutje med razpadom vašega razmerja in po njem, kar vam bo omogočilo, da boste v najboljši možni vsesplošni kondiciji. To vam bo zelo pomagalo pri premagovanju stresa in spremembah, ki ste jim izpostavljeni v tem obdobju.

Ko se razmerje razdre, se mogoče lahko počutite nekako brezvoljne in z občutkom, da vam ni uspelo, kar lahko privede tudi do resnih depresij in drugih težav. Da bi lahko naredili napredek v vašem življenju, morate postati samozavestni ter verjeti v sebe in v to, da ste sposobni napredovati na vseh področjih svojega »novega« življenja. Verjemite vase in zavedajte se, da lahko naredite, kar želite.

Mnogi ljudje sebe obtožujejo, da so sami krivi za razpad razmerja, zlasti še, če je bila nezvestoba tisti glavni »krivec«. Običajno se njihovi stavki začnejo s »če«: če bi le bil/a bolj suh/a, če bi bil/a višji/višja, če bi bil/a lep/ša, če bi bil manj plešast in tako dalje. Mnogi od nas poskušamo takšne prijatelje prepričati, da videz ni vse, vendar se mnogokrat dogaja, da je po razpadu razmerja prav področje zunanjega videza tisto, kjer se čuti največje pomanjkanje samozavesti.
Vsakodnevno smo obkroženi s podobami »idealnih teles« ali ljudi idealnega videza kot jih ponujajo reklame na vsakem koraku. Kaj kmalu se začnemo tudi sami primerjati z njimi in hitro lahko postanemo preveč samokritični.

Na žalost je tako, da je negativna podoba telesa mnogokrat globoko vsajena in lahko vodi do pomanjkanja samospoštovanja in samozaupanja. Kljub temu se potrudite ter naredite pozitivne spremembe:

– Razmišljajte pozitivno: Če si boste kar naprej dopovedovali, da niste videti dobro, boste v to tudi kmalu res začeli verjeti. Nadomestite takšne misli s pozitivnimi, predvsem glede posameznih delov svojega telesa, ki so vam všeč in jih začnite poudarjati.
– Skrbite zase: ustrezna dieta, telesne vaje in druga telesna dejavnost bo pripomogla k temu, da se boste počutili mnogo bolje, to pa vodi do bolj pozitivnega gledanja na situacijo.
– Uredite se: to zajema razvajanje vas samih, lahko z novo pričesko, z novim slogom oblačenja in z večjim poudarjanjem svojih telesnih atributov.
– Sprejmite komplimente: ko vam nekdo izreče nekaj lepega o vas samih, sprejmite to in se odlično počutite v svoji koži.
– Zapomnite si, da imate osebnost: zavedajte se, da ste mnogo več kot zgolj vaša zunanjost. Posameznik je skupek notranjih procesov ter tistega, kar drugi vidijo, torej tudi, ne pa zgolj, zunanje podobe.

Razpad razmerja je lahko mnogokrat katalizator za druge spremembe v vašem življenju. To je obdobje, ko si mnogi ljudje vzamejo čas, da premislijo o svoji prihodnosti, o svojih dejanskih željah in ambicijah. Nekateri ob tem ugotovijo, da so svoje profesionalne kariere dali na stranski tir v času trajanja razmerja.

Mogoče že nekaj časa niste bili zaposleni, morebiti ste zadnjih nekaj let vzgajali otroke in je sedaj, ko so se okoliščine spremenile, napočil čas, da zaženete svoje delovne sposobnosti in kariero, četudi je to na prvi pogled videti nekoliko strašljivo. Sedaj imate čas in možnost, da razmislite, kje vidite sebe na področju delovnih obveznosti in bodoče morebitne kariere. To je čas, ko se lahko dodatno izobrazite ali pridobite veščine, ki vam bodo odprle povsem nov svet.

Če ste obstali na nekem delovnem mestu, ki vas ne veseli, je mogoče sedaj čas, da premislite ali ne bi bilo boljše poiskati službe, ki bi vam bila v večje veselje ali pa začeti nekaj na novo.

Tukaj je nekaj namigov, kako začeti:

– Na list papirja si napišite zakaj potrebujete to službo – zaradi denarja, samospoštovanja ali zato, da preprosto greste med ljudi;
– Osredotočite se na svojo osebno moč, šibkosti, zmožnosti in bojazni, pri tem pa bodite resnično iskreni sami s seboj ter naredite svoj načrt kako poudariti svoje pozitivne lastnosti.
– Definirajte seznam služb, ki bi jih želeli opravljati.
– Začnite s prvimi koraki in začnite iskati službo, ki bi ustrezala vašim željam, izobrazbi, izkušnjam, pomagajte si z oglasi v časopisih, na oglasni deski Zavoda za zaposlovanje ali preko agencij, ki so specializirane za iskanje kadrov, pa tudi preko interneta si lahko ogledate, kakšne kadre iščejo delodajalci.
– Ne obupajte, iskanje prave zaposlitve, ki si jo želite, terja čas. Zaupajte si!

Ko se razdre razmerje, so vedno vpleteni tudi drugi ljudje –vaši otroci, člani obeh družin in vaši prijatelji. Za mnoge od nas odnosi s temi nam ljubimi ljudmi tvorijo zelo pomemben del našega življenja. Vendar čas mineva in mnogokrat pride do tega, da začutimo željo po ponovni vzpostavitvi družine. Ko se je prejšnje razmerje podrlo, se sčasoma lahko oblikuje novo razmerje, ki pa odpre nova poglavja zadev, o katerih morebiti prej sploh nismo razmišljali. Eno takšnih je vzgoja otrok. Četudi vam je zelo težko, morate vedeti, da je otrokom še mnogo težje. Prilagajanje na novega starša zahteva dolgo časovno obdobje in vaša naloga kot starša je, da naredite tranzicijo iz ene družine v drugo (novo) za otroka kar najbolj enostavno in neboleče.

Če imate otroke, je zelo pomembno, da upoštevate vpliv vaše ločitve na njihovo vedenje in čustvovanje. Številne študije so pokazale, da ima način, kako se starša razideta in kako znata delovati v procesu razhajanja glavno vlogo tako v kratkoročnih kot dolgoročnih učinkih na otroka. Kako se bo otrok vedel med in po ločitvi je odvisno tudi od let in spola otroka, kako težka je bila ločitev, od zrelosti otroka in od njegovega obstoječega razmerja s starši.

Starši se mnogokrat bojijo ločiti prav zaradi učinka, ki bi ga to imelo na njihove otroke. Vseeno pa ima lahko nefunkcionalno in neljubeče razmerje med staršema, ki mu je dolga leta priča otrok, mnogo bolj resne posledice za njegov nadaljnji razvoj kot pa odgovorna ločitev staršev in njuno ravnanje po razvezi.

Vedno poudarjam, da je potrebno otrokovim letom primerno povedati, da se starša ločujeta, da se bodo razmerja oblikovala na novo, vendar vedno otroku poudarite, da ni kriv za to, kar je privedlo starša do razhoda, povejte otroku da ga ljubite še vedno brezpogojno in da mu boste prav tako omogočili varnost in sprejetost, le da mogoče na drugačen, nov način. Bodite iskreni, a nikoli ne obljubljajte otroku nekaj, česar ne boste mogli izpolniti ali uresničiti!

Učinki razhoda med staršema lahko na otroka vplivajo kar nekaj časa, preden se posledice pojavijo pri otroku. Običajno ne morejo predelati svojih čustev, zmedeni so, boli jih, na sebe prevzemajo krivdo in odgovornost staršev in ne razumejo kaj se dogaja okoli njega. Predvsem so zmedeni, ker so raztrgani med oba starša in ker družine ni več.

Posledice stisk in frustracij se pri otroku izkazujejo na spodaj naštete načine, so pa odvisne od starosti otroka in od situacije, v kakršni je družina razpadla:

Jeza in izzivalne odzivi
impulzivno in nestrpno vedenje
jeza na druge
nasprotovanje, uporništvo, izzivalnost ali vedenjski problemi
kršenje pravil in preizkušanje postavljenih mej
jeza na sebe
zgodnja ali povečana spolna aktivnost
nasilne misli ali vedenje
destruktivno vedenje
prevzemanje krivde na sebe
obtoževanje sebe
samodestruktivno vedenje ali poškodovanje svojega telesa
malodušje
brezbrižnost za okolico
nevarnost zlorabe drog ali alkohola
apatija, depresija ali nezmožnost prevzeti odgovornost
izolacija in umik
samomorilske misli ali vedenje

Kako lahko pomagam svojemu otroku?
Otroci vedno občutijo obžalovanje, ko se njihovi starši ločijo in vi kot starš morate kar najbolj ublažiti ta vpliv na njih. Lahko reducirate vpliv na otroke tako, da zagotavljate dobro in neprekinjeno komunikacijo z drugim staršem ter podajate iskrene odgovore na otrokova vprašanja.

Ne skrivajte pred otrokom kaj se dogaja. Razložite dogajanje ter jasno poudarite vajin odnos kot starševski četudi sta kot partnerja ločena in da imata otroka kot starša še vedno neizmerno rada. Razjasniti morate otroku, da ni v nobenem primeru njihova krivda, da je prišlo do ločitve.
Obdržite svoja negativna čustva do bivšega partnerja za sebe in jih ne povejte na glas pred otrokom – otroka s tem lahko samo zmedete.
Poskušajte obdržati vsakodnevno rutino in če je le možno, zagotovite redne stike z staršem, ki ne živi več z otrokom.
Če potrebujete pomoč ali podporo, je ne iščite pri otroku temveč se obrnite na prijatelje, družino ali se naročite na svetovanje pri strokovnjakih. Otroci niso opremljeni, da bi vas čustveno podpirali ali da bi se spopadali s problemi odraslih.
Ne uporabljajte otroka, da je kurir med vama z bivšim partnerjem/partnerko ali da predaja sporočila in ne silite otroka, da izbira strani.
Dovolite otroku, da izrazi svoja občutenja in čustva. Ne pričakujte, da se bo odzival kot odrasla oseba ali na logični način.
Če vidite, da niste sposobni obvladati reakcij svojega otroka ali da se je začel otrok v procesu ločitve in po njem vesti drugače kot se je pred tem, je to čas, ko bi bilo smiselno uporabiti profesionalno pomoč. Lahko nas pokličete, v Svetovalnici smo tukaj in zdaj zato, da vam pomagamo v tej težki situaciji ter vam svetujemo in nudimo podporo. Obenem lahko naši strokovnjaki pomagajo tudi vašemu otroku ali mladostniku, ki ne najde več svoje poti in ki je preobremenjen s svojimi ter vašimi težavami. Svetovanje najstnikom je BREZPLAČNO (PRO BONO).

Življenje za enega starša je lahko težko in obenem je lahko srečno za otroka. Ne obstajajo dokazi, da bi na otroke, ki jih je vzgajal zgolj eden od staršev, to imelo dolgoročni učinek. Kot enostarševska družina še vedno lahko ustvarjate ljubeče in varno okolje za vaše otroke, ki ga potrebujejo in želijo.

Kako se spopadati z novo vlogo enega starša?

Ne opravičujte se in ne skrivajte dejstva, da ste ostali sami z otrokom. Družine dandanes obstajajo v različnih oblikah in velikostih. Dejstvo, da ste enostarševska družina ni nič nenavadnega.
Zapomnite si, da vaš otrok potrebuje skrbno in ljubeče okolje, ne pa materialne stvari ali starša, ki sta v vojni.
Ne naslanjajte se na otroka. Kot starš vam mogoče primanjkuje družbe odraslih, katero ste včasih imeli. Vaš otrok ni vaš prijatelj ali vaš zaupnik, on je vaš otrok. Ni v položaju, da bi vam dajal nasvete glede vašega ljubezenskega življenja ali glede drugih kritičnih življenjskih odločitev. Otrok potrebuje takšnega starša, ki lahko rešuje svoje probleme ločeno od odnosa starš-otrok.
Zagotovite trajno in redno vzdrževanje stikov s drugim staršem.
Bodite trdni, pošteni in konsistentni v vašem starševstvu v odnosu do otroka in sicer tako glede discipline kot glede sporočil, ki jih prenašate na otroka. Ne poskušajte kompenzirati odsotnosti enega starša s tem, da preveč zadolžite svojega otroka.

Zavedati se morate, da bo preteklo mnogo časa, preden si boste opomogli od zloma zakona ali dolgoletne zunajzakonske zveze. Vi sami boste najboljše začutili, kdaj je prišel čas, da začnete ponovno hoditi na zmenke. Odločitve so zgolj v vaših rokah.

Mnogo ljudi, ne glede na to, koliko časa so bili z nekom v razmerju, občuti bojazen pred ponovnim prihodom na zmenke. Kot posledica je kar nenadoma in nenačrtovano zgodi, da se spet zapletete z enako vrsto osebe, kot je bil/a bivši/a in v enake pasti, ki ste jih že izkusili. Da bi se takemu scenariju izognili, si vzemite čas za premislek glede bodočih zmenkov in vaših načrtov za prihodnost.

Sedaj ste pripravljeni, da se premaknete naprej in ste se začeli dobivati na zmenkih z novimi ljudmi. Mnogi se trudijo in borijo, da bi našli ljubezen in sotovariša, ki si ga toliko želijo, četudi še niso razčistili sami s seboj, kaj si sploh želijo od novega razmerja. Običajno takšna razmerja, ki so se vzpostavila prekmalu po razpadu prejšnje zveze, hitro razpadejo, predvsem zaradi ljubosumnosti in osamljenosti, ki sta normalni čustvi po razpadu. Idealno bi bilo, da si privoščite dovolj časa, da razčistite s preteklimi razmerji ter se šele potem zopet padete v nek nov odnos.

Ko se ponovno znajdete sami, je zelo možno, da boste občutili praznino, ki jo je težko zapolniti. Znajdemo se pred skušnjavo, da bi čim hitreje zapolnili vrzel, ki jo občutimo po odhodu bivšega/bivše. Tudi zavist in ljubosumje nas lahko zavedejo, da gremo v zvezo z nepravo osebo in to samo zato, ker zavidamo bivšemu/bivši ali prijateljem, da so v zvezi ter tudi sami želimo dokazati, da smo preboleli prejšnje razmerje.

Če vaša čustva od druge osebe ne temeljijo na privlačnosti, ljubezni in medsebojnem zanimanju, potem bo verjetno takšna zveza zgolj začasna. Takšno razmerje odraža pomanjkanje spoštovanja do sebe in do osebe, s katero ste saj sebe ne spoštujete dovolj, da bi počakali na pravo osebo, obenem pa ne spoštujete druge osebe, ker niste do nje iskreni.

Enkrat, ko ste bili v razmerju, je neizogibno, da boste v naslednje razmerje prišli z določeno »prtljago«, ki bo najverjetneje imela določen vpliv na vaše novo razmerje. Nekateri ljudje so zmožni obdržati dolgotrajno in srečno razmerje, drugi pa imajo krajša razmerja, ki se vedno končajo z razhodom. Če je vam zdi, da imate težave s tem, da obdržite razmerje, bi bilo mogoče koristno razmisliti, ali sploh obstaja takšne vrste partner, ki ga želite in ali se mogoče ne pojavljajo ponavljajoči vzorci ob razhodih.

Ali se vedno znova zapletate s podobnimi ljudmi? Ali ste razmislili o tem, kaj na bivšem/bivši vas je privlačilo? Ali vas vedno znova privlačijo »slabi fantje« ali »nestalne ženske«? Stvari, ki vas vlečejo k njim so v prvi vrsti zadeve, ki prispevajo k glavnim vzrokom za razpad takšne zveze. Preden se znova spustite v zmenke, poskušajte stopiti en korak nazaj in analizirajte zakaj vedno znova »padate« na isto vrsto osebnosti. Da spremenite ta vzorec, je potrebno vložiti trud, razmisliti kaj si želite in potrebujete od bodočega partnerja in se tudi odločite česa nikakor več nočete. Ko si boste na to znali iskreno odgovoriti, ste že na pol poti do tega, da boste našli pravega partnerja za sebe.

Poznajte se in imejte se radi. Ne morete pričakovati, da vas bodo drugi ljudje imeli radi, če se vi sami ne marate.

Če želite nekoga prositi, da gre z vami na zmenek, ga pač zaprosite – najhujše kar se vam lahko pripeti je, da reče »ne«, vaš ego pa bo tudi takšno zavrnitev sčasoma prebolel.

Ne vrzite se kar takoj v prvo razmerje, na katerega naletite – vzemite si čas in poiščite tisto, kar je za vas dobro, uživajte v srečevanju novih ljudi, bodite sproščeni in optimistični.

Bodite dostopni, smejte se, imejte odprto govorico telesa in vzpodbujajte konverzacijo.

Zavedajte se, da zmenki vzamejo mnogo časa in da ne more biti že na prvem vse tako, kot želite ali pričakujete, pustite si čas, da najdete pravo osebo. Da najdete nekoga, ki bi vam resnično odgovarjal, lahko traja mnogo mesec ali let. Odprite se in sledite možnostim, ki se vam ponujajo vendar se zaščitite pred tem, da bi ponovno padli v enako past.

Razpadlo razmerje ima vpliv tudi na prijatelje. Mnogo prijateljstev je medsebojno vzpostavljenih, torej tako z vami kot z vašim bivšim partnerjem. Ko pride do razhoda, se lahko pojavijo problemi, kako nadaljevati s tovrstnimi prijateljstvi.

S stališča prijatelja lahko pride do tega, da niso čisto prepričani za katero stran bi se odločili in po ločitvi nadaljevali prijateljstvo. Nekateri prijatelji ne bodo zmogli prenašati čustvenih pretresov, do katerih prihaja skozi proces ločevanja, drugi pa bodo postali vaša skala, na katero se lahko zanesete.

Z vašega gledišča je mogoče težko gledati prijatelje, za katere ste do sedaj menili, da so del vaju kot para in sedaj, ko se je to razpadlo, istovetite svoje težave z njimi in jih ne želite več videti. Zelo hitro se lahko zgodi, da ostanete sami in osamljeni.

Če zmorete prijateljevati s tistimi prijatelji, ki se po vajini ločitvi družijo tudi z bivšim partnerjem ali partnerko, jih ne uporabljajte za vir informacij, kaj počne bivši ali bivša temveč poudarite kako cenite njihovo prijateljstvo in da nimate nobenih pomislekov glede tega, da se srečujejo vaš prijatelj in bivši partner.

Spoznavanje ljudi je nujen del procesa premikanja naprej v »novem« življenju. Najdite prijatelje, ki nimajo ničesar z vašim bivšim ali bivšo. To zahteva nekaj truda z vaše strani. Začnite govoriti s ljudmi, ki jih srečujete, na primer ko pripeljete otroka v vrtec ali šolo, govorite s sotrpini na fitnesu, v trgovini, na sprehodih, skratka začnite se družabno udejstvovat. Vedno bolj boste samozavestni, sprejeti in zadovoljni v svoji novi vlogi.

Spajanje dveh družin, ko srečate novega partnerja, ki ima tudi otroke od prej, je lahko zelo težavno obdobje. Otroci, ki so do tega trenutka uživali vašo nedeljeno pozornost, se lahko naenkrat znajdejo v novi družini še z drugimi otroci ali s krušnim staršem. Rituale in navade iz prejšnje družine nadomesti novo stanje in nove navade.

Mnogi otroci se ne odzivajo dobro na takšne spremembe. Tukaj je nekaj namigov kako jim pomagati, da se vživijo v novo situacijo:

– Če imate pomembne dnevne rituale ali letna praznovanja, jih poskušajte ohranjati. Otroci imajo radi in potrebujejo kontinuiteto. Preveč sprememb naenkrat lahko pri njih povzroči resne težave.
– Razumite, da če ste vi srečni v novonastali zvezi, ni nujno da so tudi otroci.
– Ne pričakujte takojšnjega sprejetja in da bodo otroci takoj vzljubili novega partnerja in njegove otroke – razmerje zahteva čas, da se razvije.
– Delajte na tem, da razvijate interakcijo med novimi družinskimi člani, najdite skupne točke ali zanimanja, ki lahko oblikujejo vezi med posameznimi člani družine.
– Vaš otrok potrebuje vaš čas zato se mu posvečajte, pa čeprav mnogo pozornosti namenjate novemu razmerju, si morate vzeti kvaliteten čas, da prisluhnete otroku in se mu popolnoma posvetite.
– Vzpostavite vloge v družini za vsakega posameznega člana in se pogovarjajte o tem, kaj se od njih pričakuje in kakšno vedenje je sprejemljivo in kaj se ne bo toleriralo. Naj bodo opredelitve vnaprej jasne in definirane, da kasneje ne bo izgovorov in izmikanj v smislu »saj tega nobeden ni rekel« ali »tega se pa nismo zmenili«.
– Bodite moštvo, tim. Če je nova družina sestavljena iz lastnih otrok in otrok partnerja, se kot par dogovorita glede skupnih vzgojnih metod ter discipline ter se v tem podpirajta. Otroci bodo najverjetneje poizkušali manipulirati s starši, vendar bodita zaveznika ter do otrok nastopajta z enotnimi stališči.