Nekaj nasvetov za samozavest in mir v srčku
30 julija, 2017
Izpraznjeno družinsko gnezdo
27 septembra, 2017
Prikaži vse

4 stebri uspešne partnerske zveze

Skozi pogovore s strankami in prijatelji spoznavam mnoge življenjske resnice. Samo golo teoretično znanje je le majhen delček mozaika, ki ga sestavlja vsak trenutek posebej vsakega od nas, ki smo po mojem mnenju tako ali tako povezani v neko globalno matrico.
Danes razmišljajmo o štirih stebrih uspešne partnerske zveze. O tem mi je pripovedoval prijatelj in mi je slikovita zgradba zveze zelo všeč. Saj si predstavljate mizo kajne. Miza ima štiri noge, ki držijo njeno ploskev. Karkoli položiš na takšno mizo, je na varnem in ne do zdrsnilo z mize. Kaj se zgodi, če eden ali dva, mogoče celo trije stebri, se pravi noge mize popustijo, se zlomijo, okrušijo? Miza ni več stabilna, se maje in karkoli položiš na njo, tvegaš, da se bo razbilo ob padcu na tla ali poškodovalo ob trenju nihanja mize.
Prvi steber je INTELEKT: pomeni, da morata biti partnerja na vsaj približno enakem intelektualnem nivoju. Je mešanica tako podobnosti kot različnosti. Pri tem ni nujno, da je to enaka stopnja izobrazbe ali doseženih povprečnih ocen, kajti pogosto nas življenje izšola in imamo mnogo uporabnih in vseživljenjskih izkušenj, s katerimi se lahko povezujemo.
Drugi steber so ČUSTVA, se pravi emocionalni steber: pomeni, da morajo čustva ljubezni biti vzajemna in vsaj približno enako močna. V nasprotnem primeru zveza ne bo delovala uspešno na dolgi rok. Če je eden “pretirano” čustven in “preveč” navezan, drugi pa ne, bo nastal seveda problem.
Tretji steber je DUHOVNOST: pomeni, da morata oba partnerja imeti neko skupno vero, religijo ali vsaj približno enako vrsto verovanja v nekaj podobnega. Osebne vrednote so pomembne in ko jih oba partnerja spoštujeta eden pri drugem, obstajajo možnosti za zdravo zvezo. Velika preizkušnja za zvezo je, če je eden od partnerjev zelo veren, drugi pa recimo sploh ni. To na dolgi rok ne bo delovalo.
Četrti steber je SPOLNOST oziroma spolna privlačnost, kemija:  v spolnosti morata biti partnerja usklajena, oba odprta in dovzetna. Komunikacija na vseh nivojih je izjemno pomembna. Saj že poznate mojo definicijo zdrave partnerske komunikacije kajne? Trdim, da je spolnost polovica te komunikacije. Izberite si moškega, ki si vas želi veliko in tako pogosto, kot si želite vi njega ter seveda obratno.
Če so vsi štirje stebri postavljeni in so zdravi, bo partnerska “plošča” ali temelj stala. Če se eden od stebrov podre ali pa se začne podirati, se plošča začne nagibati in če steber, ki je poškodovan ne popravimo (zazidamo nazaj), bo plošča na koncu padla. Bodite pozorni na to, da vzdržujete in zidate nazaj okrušene delčke katerega od stebrov, saj se da marsikaj sproti popraviti!
Sama bi dodala še peti steber in to je humor. Če oba partnerja veže tudi približno enako dojemanje humorja in se znata zabavati ob enakih zgodbah, je verjetnost, da jima bo super v zvezi, velika. Življenje je prekratko in odnosi preveč kompleksni, da se ne bi smejali in uživali v družbi eden drugega. Ker današnji dan je že zgodovina!