Upanje, zaupanje, nezaupanje
3 januarja, 2016
SOČUTJE
9 januarja, 2016
Prikaži vse

Kako povedati otroku, da se razhajata

Pogosto me pari vprašajo, kako naj otrokom povesta, da gresta narazen? Sama partnerja, ki sta sedaj primarno v vlogi staršev sta zmedena, v bolečem primežu razburkanih čustev, jeze, zamer, globoke žalosti in zmedenosti, saj ne vesta, kaj čaka njiju in seveda kako bodo otroci sprejeli novico o razpadu do sedaj enovite družinice.

To so res boleča vprašanja in dilema, ki se ob tem poraja, je ali to povedati skupaj, se pravi oba starša skupaj ali pa naj to otrokom sporoči tisti partner, ki želi oditi oziroma razdreti družino. Kajti, pogosto se dogaja, da prizadeti partner, recimo mož, ki ga zapušča žena z otroci, ne želi sodelovati v tovrstnem pogovoru, v katerem naj bi starša otrokom povedala, da se ločujeta, kot nekakšno kazen, ker želi ona njega zapustiti.

Rada bi poudarila, da je izjemno pomembno za otroke, da oba starša sporočita novico o razhodu skupaj. Namreč, ko otrok vidi, da mu oba starša govorita isto in da mu znata na otrokovi starosti primeren način sporočiti, kaj se bo po novem dogajalo, kdaj, kje, s kom in kako, se lahko tako otrok hitreje počuti zopet varnega in sprejetega, saj kljub boleči novici v sebi ve, da ne bo puščen v neznanju in ignoranci.

Veste, naši otročki so taka neverjetna bitja intuicije in točno v sebi čutijo starševski nemir, stisko, jezo in drugo paleto čustev, ki jih seveda begajo, četudi tega seveda ne znajo povedati, pokažejo pa na njim lasten način – običajno z neprimernim, neobičajnim vedenjem. Iščejo starševsko pozornost in izsiljujejo informacijo od staršev, da so pomembni in da je staršema mar za otroka, četudi se razhajata.

Skratka, pozivam starše, ki se ločujete, da premorete pogum in vajine zamere in bolečino potisneta na stran in zavoljo zdravega in spoštljivega odnosa do otroka, le-temu sporočite, kaj se dogaja, kdaj se bo razhod zgodil, kakšne bodo spremembe in kako bo to otrok občutil v njegovi realnosti. S tem bo šok ob izgubi enega starša veliko manjši, sploh ko bo otrok vedel, da ga bo obiskoval ob določenih dnevih. Urniki so pomembni del stabilnosti v morju sprememb, ki vedno sledijo ločitvi. Ker ljubite svoje otroke, bodite do njih iskreni in jih spoštujte!