Nasilje uničuje
25 decembra, 2015
Kako povedati otroku, da se razhajata
4 januarja, 2016
Prikaži vse

Upanje, zaupanje, nezaupanje

Slovenščina je zanimiv in lep jezik. Je moj materni jezik, in četudi ga govorim spontano, se trudim pisati po slovničnih pravilih. Zakaj takšen uvod?

Danes bomo razmišljali o treh pojmih, ki so v odnosih izredno pomembni, ob izdaji pa tudi zelo boleči. Pravzaprav gre za čustvena stanja. UPANJE, kot pravijo, umre zadnje. Človek, ki upa, se ne bo nikoli predal, zbežal ali obupal. Verjel in upal bo do zadnjega, da se mu bo posrečilo. Seveda ob upanju ne sme umanjkati tudi delovanje, ki je usmerjeno v področje ali objekt našega upanja, saj le tako imamo možnost, da se naše upanje realizira. Se strinjate?

Izpeljava iz besedice “upanje” je ZA-UPANJE. Ga vsi poznamo, kajne? Zlasti pomembno je zaupanje v medsebojnih odnosih, pa najsi gre za odnos med staršem in otrokom oziroma najstnikom, v katerem pravzaprav temelji njuna komunikacija na zaupanju, da se bo najstnik na primer držal dogovora in bo prišel domov z zabave ob dogovorjeni uri. Na zaupanju temeljijo marsikateri poslovni dogovori, ki nimajo pogodbe, a se obe strani držita dogovorov. Temu se s tujko reče “gentelmen’s agreement”.  Zaupanje je izjemno pomembno tudi v partnerskem in ljubezenskem odnosu. Zaupanje se zdrobi in uniči, ko pride do na primer prevare oziroma nezvestobe in s tem do izdaje zaupanja, ki se tako prelevi v “NE-ZA-UPANJE”.

Nezaupanje je tisto čustvo, ki nas razjeda, počasi uničuje in onemogoča graditi odnose tako, da bi bili zdravi in tvorni. Ob nezaupanju nismo sproščeni, srečni, mirni in zadovoljni. Smo vse to, vendar v negativni smeri. Tudi, ko se nam zgodi kaj prijetnega ali dobimo kompliment, zaradi lastnega nezaupanja v svoje sposobnosti ali podobo v sebi besnimo, da zakaj se nam ljudje lažejo in trosijo laži, saj sami ne premoremo zaupanja v sebe ali v svoje sposobnosti.

Vidite, kako so naša čustva povezana, a se obenem izražajo na različnih nivojih in ob določenih situacijah, v katere pademo kot živ in aktiven človek. So včasih znali reči, da se živemu človeku vse sorte pripeti. In ja, dajmo se veseliti novih izzivov, svežih energij, ljudi, ki jih bomo spoznali v temle letu in dogodkov, ki nas bodo osrečevali. Glejmo na življenje pozitivno in optimistično in sami sebi s tem omogočimo večjo verjetnost, da se nam bodo dogajale čudovite stvari. Ker, ne smemo nehati upati!