Kako povedati otroku, da se razhajata
4 januarja, 2016
Otrok se ne pretepa
11 januarja, 2016
Prikaži vse

SOČUTJE

Ste kdaj razmišljali o tem, ali ste sočutni? Do drugih ljudi, živali, narave, planeta? Vas kje zaboli, ko gledate ali berete o bolečini drugega? Ali pa ste brezbrižni, ni vam mar in se brigate le za lastno ugodje?

Sočutje bi lahko v grobem enačili tudi s pojmom empatije ali s starobiblijskim stavkom, da ne povzročaj drugemu bolečine, ki je sam ne želiš izkusiti. Kako sem hčerki, ki je tedaj bila stara dve ali tri leta (ne spomnim se več natančno) dopovedala, da se psa ne vleče za ušesa? Doma smo imeli pitbulko in hči jo je hotela povleči za ušesa, saj ji je kužica dovolila vse saj je bila njen “angel varuh” in je povsod bila zraven že od rojstva hčerke. No, ker sem odločno proti mučenju živali, sem takoj odločno hčeri povedala, da psa boli, če ga povlečeš za ušesa ter sem jo narahlo potegnila za njeno uho, da me je debelo pogledala. “Tako”, sem rekla moji nadobudnici, “boli tudi žival in imej sočutje do vsakogar in do vseh živali!”

Sočutje se lahko privzgoji, mnogi pa se rodijo s sposobnostjo vživetja v občutenja drugih, z lahkoto zdrsnejo v vlogo empata, kar zopet vedno ni najbolj zdravo, ker na takšen način občutijo preveč močno bolečino drugih ljudi.

Sočutje ima podobno zdravilno moč kot jo ima ljubezen. Je mehko čustvo, je zmožnost, ki nam omogoča, da smo v resnici človeški. Marsikoga je strah sočutja, ker ima občutek, da ga bodo zasmehovali in ga imeli za slabiča, če bi ga pokazal. Prosim, pomislite! Sočutje je tisto, kar nas dela človeške, da zmoremo sprejeti drugo osebo, da je ne sodimo in obsojamo temveč, da ji stojimo s svojim razumevanjem ob strani. Včasih pomaga že naša besedica ali dve “žal mi je” ali “hudo mi je, da se ti dogaja to in to…”, pa se druga oseba v stiski vsaj malce bolje počuti. Zakaj ji tega ne bi omogočili s svojim sočutjem?

Ne pozabimo, da se tudi sami lahko kaj hitro znajdemo v stiski, bolečini ali neprijetni situaciji in nam bi rama za naslonit prišla še kako prav. Želimo si, da nas ne bodo obtoževali, zasmehovali ali grajali ampak da nam bo kdo s sočutjem dejal, da razume našo bolečino.

Se boste potrudili tudi vi, dragi moji in s sočutjem gradili svoje odnose?