Ali zmorete po prepiru biti še bolj povezani?
16 decembra, 2017
Možgani pri seksu: kako delujejo možgani med orgazmom
5 marca, 2018
Prikaži vse

Dopamin povišajmo in se izognimo tesnobi in depresiji

Zadnje čase raziskujem kako naši različni hormoni delujejo in vplivajo na naše počutje, kako reagiramo in delujemo v vseh vrstah odnosov. Verjetno niso edini dejavnik našega počutja, a so kljub vsemu izjemno pomembni. Ker sledim tudi tuje portale, ki pišejo o znanstvenih člankih, mi je padel v oči prispevek s portala Awarness Act glede pomena živčnega prenašalca DOPAMINA.

Kot vemo, so naši možgani izjemno zapletena kombinacija elektrike in kemije, ki se pretaka po sivih celicah. Vsaka kombinacija služi različnemu namenu, tako tudi lahko dodatno napolnimo koristne in dobre kemične spojine tako, da se počutimo odlično.

Živčni prenašalci oziroma nevrotransmiterji, ki se sprožajo v trenutkih, ko se nam zgodi nekaj lepega ali osrečujočega, so dopamin, oksitocin, serotonin in endorfini. Sprožijo se tudi, ko smo vzburjeni, navdušeni ali ko doživljamo orgazem, v katerem se vsi skombinirajo, da nam dajo občutek evforije.

No, tisti ki najbolj prispeva k občutenju sreče, je dopamin. Če se njegov nivo zniža, lahko povzroči negativne in težke misli ter depresivna stanja. Obstaja kar nekaj načinov, kako lahko povišate svojo raven dopamina v možganih na popolnoma naraven način, seveda pa se bo treba zbrcati iz svoje cone udobja, lenobe, malodušja in malomarnosti do sebe samega. Vsaka akcija naredi določeno reakcijo kajne?

Če povečate nivo dopamina v svojem organizmu, se boste bolje počutili, bili bolj motivirani, osredotočeni in produktivni. Vsakdo lahko izvaja spodnje vaje oziroma naloge. Gremo!

VADBA

Pravijo, da 10.000 korakov na dan je enakih eni tableti močnega antidepresiva. To je približno 8 kilometrov, ki jih lahko vsak od nas prehodi. Narava dela čuda, sprostimo, zniža se napetost in razbremenimo telo stresa. Telovadba je koristna ne zgolj za fizično telo temveč tudi za povečanje nivoja dopamina in serotonina, ki je tudi znan kot hormon sreče.

IZOGIBAJTE SE ZASVOJENOSTIM

Vsaka zasvojenost povzroči, da se ravnotežje kemičnih reakcij v možganih spremeni. Če niste zasvojeni, boste lažje vzdrževali približno enak nivo dopamina.

RAZSTRUPLJANJE

Ko razstrupimo jetra, zmanjšamo število škodljivih bakterij in strupov v svojem telesu. Organizmu omogočimo, da lažje in v bolj zdravem ravnotežju proizvaja za telo ugodne in koristne mikroorganizme ter izloča ravno pravšnjo kombinacijo hormonov in nevrotansmiterjev.

POSLUŠANJE GLASBE

 

Ja, poslušanje priljubljene glasbe nas ponese v stanje vznesenosti, uživanja v trenutkih, ko izklopimo ostali svet. Napolnimo se občutkom, da samo srečni, mirni in je vse v redu.

DOSEGANJE CILJEV

Imate zastavljene cilje? Kajti, ko dosežemo cilj, se v trenutku poviša raven dopamina, zato se počutimo odlično, srečno in vzneseno. Zato je res pomembno, da si postavimo pozitivne kratkoročne cilje, ki jih lahko dosežemo ter si s tem potrdimo, da smo sposobni, samozavest zraste in opremimo se z zavedanjem, da smo sposobni za doseganje vedno bolj udarnih ciljev, ki nas lahko na dolgi rok vodijo k samorealizaciji. Kar spet poveča občutke sreče.

TIROZIN

Tirozin je ena od 22 aminokislin, ki jih celice potrebujejo za sintezo beljakovin in je zelo pomemben pri proizvodnji dopamina. Najdete ga v črni čokoladi, mandljih, zelenem čaju, jajcih, piščančjem in puranjem mesu, v ribah, mleku, skuti, arašidih, je v bučnih in sezamovih semenih, v avokadu ter bananah.

VIZUALIZIRAJTE

Ko si vnaprej vizualiziramo, kako nekaj dosežemo, hipno lahko začutimo val zadovoljstva saj se je povišal dopamin. Zadovoljni smo, občutimo srečo in zadoščenje. Zadajte si majhne naloge in jih odkljukajte, ko jih opravite. S tem si potrdite, da zmorete, hočete in znate, kar spet poveča občutek notranjega zadovoljstva.

Kot ste lahko opazili, lahko z majhnimi spremembami in ozaveščenostjo ter ljubeznijo do sebe dosežete ogromne premike v občutenju zadovoljstva, miru v sebi in sreče, ki je sicer hipna, a nam pričara trenutek zavedanja, da je vse v redu tako kot je. Poznate ta občutek?