Dopamin povišajmo in se izognimo tesnobi in depresiji
3 februarja, 2018
10.000 ur za mojstrstvo
17 marca, 2018
Prikaži vse

Možgani pri seksu: kako delujejo možgani med orgazmom

(dolžina branja 4 minute)

Kako možgani delujejo pri moških in kako pri ženskah, ko doživljajo orgazem?

Ko se spravita med rjuhe, začne srce divjati, kri pospešeno kroži po telesu, mišice se krčijo. Ko se pripravljata na veliki “O”, se pravi orgazem, se vajino telo polni z napetostjo. Kri polni vajine genitalije, pa vendar se danes povprašajmo, kaj točno se dogaja z možgani, ko doživite orgazem.

Genitalije komunicirajo z možgani. Med seksom naši možgani delujejo kot center užitka, da nam sporočajo, kaj nam daje užitek in kaj ne. Spet druga živčna vlakna v genitalijah komunicirajo z možgani glede izkušnje samega užitka. Verjetno zato tudi drugače doživljamo ugodje glede na to, katerega dela telesa se dotikamo. Različne raziskave kažejo, da lahko ženske doživimo dve vrsti orgazma in sicer klitoralnega in vaginalnega, ki se razlikuje v obtoku krvi ter ugodju. Oba orgazma pravzaprav delujeta iz različnega seta živčnih vlaken. Klitoris otrdi, ko je vzdražen saj se v njemu končuje več kot 8000 živčnih vlaken.

Seksualna vzdraženost, ki jo telo občuti, poplavi možgane s snopom signalov, ki so kemični prenašalci pospešitve čustev, občutka pripadnosti in ljubezni. Deli možganov, ki se “prižgejo” med orgazmom so amigdala, del hipotalamusa, osrednji del možganov, ki se imenuje VTA, del majhnih možganov, ki so najstarejši del možganov ter češariko.

Moški in ženski možgani so kot da so na heroinu med orgazmom, saj se možganski del za levim očesom izklopi med doživljanjem orgazma. Ta del možganov naj bi bil odgovoren za razum in nadzor vedenja, torej je videti, da so možgani res na heroinu, ko pride do orgazma. Obstaja pa razlika v delu možganov imenovanem PAG, ki se aktivira le pri ženskah med seksom.

Kakorkoli obračamo, smo pri seksu oboji pač le bitja, ki želimo pripadati eden drugemu, se počutiti varne in ljubljene, zaželene in potešene. Nenazadnje smo tudi nagonska bitja, pa naj še kdo reče, da vse delujemo iz uma. Kot opisano, se pri seksu povezujejo naši različni deli telesa, da nam omogočijo naslado in užitek. Pravzaprav menim, da si prepogosto odrekamo spolno povezovanje ravno zaradi delovanja zamer, razočaranj, izdaj in vsega ostalega v odnosih, pa se oropamo vrhunca, ki v nas sproži tudi koktail različnih hormonov, ki nas navsezadnje pomladijo. Da ne omenim, da reden seks med dvema kreira tudi njuno večjo povezanost ter samozavest, ki žari tudi navzven.