Ali naj ostanem. Ali pa naj odidem?
14 maja, 2015
Disociativna motnja identitete
15 junija, 2015
Prikaži vse

8 korakov pri oblikovanju zdravega partnerstva

V partnerskem odnosu je pomembno, da znamo dajati. Nekateri ljudje so bolj dajalci, drugi pa so bolj jemalci, a za skladen in dolgoživ zakon oziroma odnos je pomembno, da sta partnerja enake sorte, se pravi, da jima ni težko dajati. Ko dajeta eden drugemu, krepita njuno zvezo, mirna sta in varna v takšnem odnosu.

Ker pa se posamezniki razlikujemo in smo bolj ali manj opremljeni, sposobni in voljni živeti v dvoje, je tole nekaj korakov ali če hočete navodil, kako pripomoči k trajnemu in zdravemu partnerstvu. Malce se pa že moramo potruditi, kajne?

  1. Bodite dajalec. Nič v življenju nima garancije in vsak dan posebej šteje. Ko človek ravna z drugim s spoštovanjem, skrbnostjo in ljubečo naklonjenostjo, to bogati oba. Ker dobi vse enako nazaj.
  2. Dajajte seveda tudi sami sebi. To je izjemno pomembno! Znate? Si upate?
  3. Poslušajte svojega partnerja. Z možgani, ne zgolj z ušeski. Ne uporabljajte svojih filtrov in mnenj, temveč poslušajte, komunicirajte in debatirajte. Enakovredno. Osredotočeno. Ker vam je mar.
  4. Bodite pozorni na to, kaj rečete svojemu dragemu ali dragi. Kakšen ton glasu uporabljate, ko govorite z njim ali z njo? Ali se osredotočate bolj na negativne vidike ali pa znate fokus obdržati na pozitivnosti?
  5. Izražajte svojemu partnerju hvaležnost in povejte, da cenite, da deli svoje življenje z vašim. Naj vam ne bo nerodno ali pa da boste preveč razgalili svoj srček – navsezadnje je to oseba vašega življenja.
  6. Samodisciplina je pomembna. Res. Frustracije in dileme so del življenja. Naučite se jih obvladovati, ne zaprite se pred partnerjem, zaupajte v pozitiven rezultat. Prevzemite odgovornost za svoje odločitve in se odločajte tako, da bo za oba čimbolj zdravo, čustveno mislim.
  7. Ko vas nekaj iztiri, se s tem soočite in ne dovolite, da bi vas negativna in težka čustva povozila in dobila premoč nad vami. Ker vi ste upravljalec lastne emocionalne mreže.
  8. Upoštevajte perspektivo, stališče in mnenje partnerja. Ni nujno, da se s tem strinjate. Kje pa piše, da se moramo v vsem strinjati? Lahko se strinjata tudi v tem, da se z nečim ne strinjata, povesta vsak svoje argumente eden drugemu in če ni stične točne soglašanja, je prav tudi tako. Je pa res, da ljudje stremimo k temu, da dosegamo dogovore ali da prevladamo nad drugim. Bodite pozorni na to.

Zavedajmo se, da boste v tehle nekaj korakih hitro dosegli miren in srečen odnos, je pa tudi res, da je to potrebno neprestano negovati. Kot da bi zalivali nežno rožico, to je tudi partnerski odnos. Če rožice ne zalivamo, ovene in je ne moremo oživiti nazaj, pa četudi škaf vode polijemo po njej.