8 korakov pri oblikovanju zdravega partnerstva
14 junija, 2015
Tega ne govorite osebi z depresijo!
26 julija, 2015
Prikaži vse

Disociativna motnja identitete

Danes razmišljam o strokovno imenovani disociativni motnji identitete, kar so včasih poznali pod imenom multipla osebnostna motnja. Kot že ime pove, gre za prisotnost dveh ali več različnih osebnosti v enem človeku.
Vsaka od teh različnih osebnosti ima neko svoje ime, osebnost in sebi podobno vedenje. Na vsake toliko ena od teh oseb prevzame kontrolo nad vedenjem tega človeka, ki se običajno svojih reakcij ali vedenja sploh ne spominja. Zanimivo je, da se tudi fiziološke in telesne značilnosti organizma spremenijo, ko pride do prehajanj iz ene v drugo osebnost.  Tako so v eni od raziskav opazovali pojav, ko je imela nadzor nad osebo ena od njegovih razcepljenih osebnosti, ki je imela visoko dioptrijo, druga osebnost je imela popolnoma zdrav vid, tretja pa je imela sladkorno bolezen. In kar je najbolj zanimivo, je sam organizem taistega človeka res imel v teh različnih treh osebnostih različna telesna stanja, se pravi, ko se je pojavila osebnost s sladkorno boleznijo, se je nivo sladkorja spremenil in oseba je potrebovala inzulin, sicer pa ne, ker bi jo to ubilo.
Pa razmišljam, kaj vse se nam posameznikom lahko zgodi. Močna travma in ogroženost lahko privedejo do cepitve osebnosti na več njih, od katerih bo vsaka imela svojo značilnost.
Pogovarjati se je potrebno tudi o duševnih stanjih. Ker število ljudi na antidepresivih in pomirjevalih strmo narašča. Se sprašujem zakaj je temu tako?