Čustvena zloraba – ste je deležni?
3 maja, 2015
8 korakov pri oblikovanju zdravega partnerstva
14 junija, 2015
Prikaži vse

Ali naj ostanem. Ali pa naj odidem?

To je parafraza starega super komada angleške pank skupine The Clash, ki so jo peli v smislu Should I Stay or Should I Go. Kaj narediti, ko se ljubezen razkraja, ko se kopičijo zamere in ko partnerja ne vidita več možnosti ostati skupaj?

Seveda ni problem iti narazen. Greš na sodišče, podaš vlogo za razvezo, dobiš vabilo s Centra za socialno delo, če imaš mladoletne otroke, nato dobiš vabilo s sodišča na obravnavo, v kateri te pač razvežejo. Če živiš v izvenzakonski zvezi še to ni potrebno, le glede otrok se je potrebno uradno domeniti, kdo bo imel skrbništvo, kakšna bo preživnina, urnik stikov pa je to to.

Žal mi je, vendar je novica ta, da s tem nismo rešili kaj prida, če bomo na glavo skočili v novo zvezo, pričakujoč, da bo pa sedaj vse drugače. Bo, seveda bo malce drugače prvih nekaj mesecev zaljubljenosti, ko se liže sladki med novega spoznavanja. In potem? Zopet pre-hitro pademo v iste vzorce, manipulacije, agresivne izpade, uporabljamo enaka orodja preoblikovanja partnerja in zgodba nesrečnega para se slej kot prej ponovi. Vam je to kaj znano?

No, kaj pa narediti, ko se eden partner odloči, da nepreklicno zapušča drugega? In drugi partner v šoku obljublja, da se bo “poboljšal”, spremenil, da bo vse drugače, če le ostane. Ali menite, da je možno ponovno popraviti zvezo, ko je toliko razpadla, da eden v njej več ne zdrži?