Kako doseči uspeh
3 novembra, 2019
BODIMO SOČUTNI IN STRPNI
5 oktobra, 2020
Prikaži vse

Svetovanje v času korone

“Ljubezen v času kolere”, mojega priljubljenega avtorja Gabriela Garcie Marqueza mi služi za današnje razmišljanje na mojem blogu. Tokrat o moji ponudbi svetovanja v času korona virusa, ki je uspel ustaviti cel svet. Obstajajo skype, viber, whatsapp spletne aplikacije, ki nam lahko služijo za svetovanja od daleč. Uporabljam jih, zato jih dajte tudi vi in mi napišite mail, kdaj se lahko pokonektamo na daleč, virtualno. Takšni časi so.

Majhen mikrob ali virus ali neka tvorba s podobo kronice je s svojo izjemno rušilno močjo uspel predrugačiti svet in odnose v pičlih nekaj tednih. Kar se je še pred nekaj dnevi vsem nam zdelo tako rekoč nepredstavljivo, sedaj to živimo. Sprehajam svojo pitbulko, je pomlad, skoraj dvajset stopinj, opazujem čmrlja, ki kroži okoli cvetov in razmišljam, da sem se znašla v slabo zrežiranem sci-fi filmu s slabo horror podlago. Bizarnost trenutka ni mogla biti večja, saj sem vedela, da se moram vrniti čim prej v zavetje doma, nikogar na poti ne pogledati, se mu že na daleč izogniti, če mi prihaja nasproti in sosedi zgolj na daleč mahati. Grozovito zame, ki obožujem spiti kavico s taisto sosedo, ki mi prinese vroč burek.

Razmišljam o sebi, kako sem sposobna izjemno učinkovito delati pod pritiskom in stresom. Kako uspem v nekaj minutk spraviti sprehod psa, skuhati kosilo, pregledati maile in hop nazaj v avto ter vožnja čez mesto od doma do pisarne oziroma Svetovalnice, ko delam s strankami popoldne. Sedaj pa zelo počasi hodim, opazujem naravo okoli sebe, študiram, če je Ljubljanica bolj čista, čakam potrpežljivo Poppy, da vse prevoha in ugotavljam, da se mi nikamor ne mudi, saj ostajam doma. Zame, hiperaktivno osebo je tole nova izkušnja. Imam prosti čas. Veliko tega. Sem zmedena, priznam. Ker ni časovnega pritiska tako rekoč na nobenem področju, postajam lena. Imam idej za cel kamion, načrtujem kako bom napisala še kup novih člankov, kako bom pospravila svoje domovanje, kar sicer ni moje najljubše opravilo, pa kar odlašam.

Po video pogovorih se menim z meni dragimi osebami, čas počasi mineva. Razmišljam, kaj vse se mora dogajati v vaših družinah. Ki ste tudi v karanteni. Ki ste doma že cel teden in tudi delate od doma. Ki ne smete in ne morete več ven, razen do službe, do lekarne ali do najbližje trgovine. Ki se na novo spoznavate s svojimi družinskimi člani. Ko se v vas kreira močan stres in se frustracije kar ne poležejo. Ki ste enako zmedeni kot jaz, ki vam je vsakdan krojila izjemna delovna vnema in storilnostne vrednote. Ahh, sedaj pa vse to nima pomena, saj moramo varovati življenja, lastna in tuja, zato smo se socialno distancirali, kot se uradno reče.

Kaj se dogaja z vami, ko gledate svojo partnerko ali partnerja in se nimata kam umakniti eden pred drugim? Kako komunicirata? Sta spoštljiva, se lepo izražata, iščeta primerne besede za vajine misli, saj navsezadnje imata čas? Ali sta še vedno v primežu samoumevnosti, rutine, naveličanosti in bednih medsebojnih navad, ki so vaju oddaljile od postelje, mize in medsebojnih dotikov?

Veste, jaz sem zelo taktilen človek in to šele sedaj na polno ugotavljam. Res mi veliko pomenijo objemi in lupčki na lička mojih ljudi iz socialne mreže. Da se stisnemo eden k drugemu. Da se imamo. Da vemo, da smo tukaj eden za drugega. Ni več dotikov. Kdaj bo to spet možno brez strahu? Kdaj se bomo osvobodili tele teže nezaupanja in strahu? Ne vem. Verjamem, da ko bo čas za to. Ljudje smo zelo trdoživa bitja in smo še vedno preživeli razne pogoste smrtonosne bolezni, epidemije, vojne, naravne katastrofe. Tudi izjemni Decameron od Giovanni Boccaccia je bil napisan v izolaciji v vasici nad Firenzami v času kuge v 14.stoletju. Nekako rinemo naprej. Tudi sedaj bomo premagali tale mogočni virusek, a zagotovo nič več ne bo tako, kot je bilo do sedaj. Svobodno. Samoumevno. Rutinsko. Zdravo.

Zato, da se vaši partnerski spori, jeza, nemoč, nakopičene zamere, leteči ostri očitki ne bi poglabljali in da ne bi vložila vloge za ločitev takoj, ko bomo spet svobodni in prosti, predlagam, da se mi javite, da najdemo prosti termin. Bolje je sedaj delovati preventivno, kar tudi sicer poskuša delati cel svet, saj smo združeni v strahu pred mikroskopsko velikim virusom. Vajin odnos je izjemno pomemben za vajino vitalnost in za družinsko dinamiko, saj to kako vidva med seboj komunicirata, opazujejo vajini otroci in se učijo kaj to odnos med moškim in žensko je. Bodita sočutna do svojih otrok. Bodita čuječa do vajinih potreb in želja. Bodita mirna v temle skupnem času, ko moramo preživeti ne zgolj korono temveč tudi medsebojne odnose. Nekateri od vas imate površne, odtujene in prazne partnerske odnose. Lahko jih izboljšate.

Skratka, razpisala sem se, ker se je v meni nabiralo. Srečno kličem vsem nam. Tu sem, vam na voljo, da sproti urejamo in krepimo vajin partnerski odnos. Ne čakajte na potem, ko boste morebiti marsikaj obžalovali. Sedaj je čas za ukrepanje in proaktivne odločitve. Hvala za vaše branje.