Preveč razmišljanja ne koristi
5 marca, 2017
Ljubljenje je lepilo
28 aprila, 2017
Prikaži vse

Presoja na prvi pogled

Ko nekoga srečamo prvič, kaj prvo opazimo? Vsi mi sodimo osebo, ko jo vidimo, zato je prvi vtis še kako pomemben. Kateri pa so kriteriji, ki jih uporabljamo pri presoji te nove osebe?

Malce sem brskala in našla študijo s Harvarda, kjer so izdali katera dva kriterija uporabimo, ko osebo prvič srečamo. Raziskovalci so spremljali vtise 15 let, da so našli vzorec, ki kaže, kaj prvo hipno pomislimo. In sicer sta to dve vprašanji, ki nam šinejo skozi možgane:

  • ali lahko tej osebi zaupam?
  • ali lahko to osebo spoštujem?

Pomembno nam je, da v sebi začutimo, ali nam vzbuja oseba lagodje in toplino in ali je primerna po naših notranjih vrednotah, da jo spoštujemo in ji zaupamo. Verjetno je z evolucijskega vidika pomembno vedenje, da si ta človek zasluži naše zaupanje.

Sama menim tudi, da instinktivno v sebi začutimo, kdo nam hitro priraste k srcu, kot poetično rečemo, kdo pa nam že na prvi pogled daje vtis, da ne želimo z njim deliti lastnih misli in občutenj. Sama se seveda pri tej prvi presoji kdaj uštejem in se oseba, ki se mi na začetku srečanja ni zdela zaupanja vredna, sčasoma izkaže kot topla in sočutna, ki navzven sicer daje vtis, da je bodisi arogantna ali nedostopna, da bi zaščitila mehko sredico. Kot otroci smo bili deležni mnogih razočaranj, ki so v nas oblikovala določene obrambne mehanizme, ki nas ščitijo, da ko bi v bodoče morebiti ponovno prišli v situacijo ali odnos, ki bi nas spet pahnil v jezo, žalost in razočaranje, da se obranimo. Zato pogosto navzven nosimo nam lastne “maske”, izza katerih se lahko skriva zelo prijetna, iskriva in pogumna osebnost.

Da nam zaupa posameznik in mi njemu, zlasti, ko se še ne poznamo dobro, je potrebno previdno pristopati skozi komunikacijo, intuicijo in namen, da oblikujemo določen odnos. Ne pozabimo, da tudi sami nosimo določene maske in da ne dovolimo vsakomur, da pokuka izza njih, ker menimo, da si mora naše zaupanje in spoštovanje zaslužiti.

Vse to velja tudi pri oblikovanju partnerskega odnosa, še zlasti na začetku, ko smo zmedeni ob poplavi hormonov in zaljubljenih pogledov. Takrat hitro spustimo naše ščite in maske, saj se počutimo kot v nebesih in vse je v redu, samo da se lahko stiskamo z njim ali njo. Ko postane odnos rutina in je samoumeven, si žal običajno ponovno nadenemo nam lastne ščite, s katerimi preprečujemo partnerju do nas in obratno. Tako se začne razgradnja odnosa. Potrudite se, da ne boste v svojem intimnem in partnerskem krogu potrebovali mask, saj si je od dneva ena potrebno prizadevati za medsebojno spoštovanje in zaupanje. Odgovornost vsakega od partnerjev pa je, da to pri sebi goji do drugega in obratno.