Samomorom recimo ne, pogovarjajmo se
12 avgusta, 2018
MOŽ IMA LJUBICO
21 oktobra, 2018
Prikaži vse

Predigra se začne, ko odpremo oči

Smiling businesswoman checking cell phone

Pri svojem delu slišim mnogo partnerskih zgodb katerim je med drugim skupni imenovalec tudi ugašanje žara za aktivnosti med rjuhami. Po nekaj začetne zaljubljenosti in žareče spolne energije, ko smo seksali po parkrat na dan, se intimnost skozi čas in skozi rutino ter samoumevnost umika v ozadje. Kot da ni več potrebna paru kot lepilo njiju dveh kot različnih osebnosti v eno, vsaj v tistih nekaj trenutkih naslade in hipne pozabe na vsakodnevne probleme.

Skupno življenje prinaša svoje izzive, neprestana prilagajanja, iskanje kompromisov, trmarjenje pri svojem prav, prepiri okoli praznega nič, četudi se partnerjema zdi, da bo lih kar konec sveta, če ne dosežeta vsak svoj prav. Zamere se kopičijo, malokateri par je sposoben čuječe in spoštljivo reševati skozi naklonjeno komunikacijo nakopičene različnosti, Biti je potrebno pripravljeni sklepati kompromise in iskati srednje poti ter oblikovati dogovore, ki se jih nato oba držita. Le tako lahko pridemo do zaupanja, ki je izjemno pomembno za zdrav partnerski odnos.

Spolnost je ena od oblik komunikacije dveh različnih ljudi, ki sta skupaj v ekskluzivnem odnosu. Pri svojem delu opažam in ženske mi to potrjujejo, da nismo dame nič kaj manj pohotne od naših moških, le da za našo predajo v postelji potrebujemo občutek varnosti s strani našega moškega in da imamo njegovo pozornost, a ne le pet minut pred večerno “akcijo”, temveč skozi ves dan. Zato pogosto povem paru, da se prava predigra začne takoj zjutraj, ko odpreta oči. Da se znata pocartati, objeti, polupčkati in si izkazovati naklonjenost in pozornost. Zjutraj skupaj spiti vroč kafe in z tesnim objemom oditi vsak na svoj konec.

Pomembno je, da si izkazujemo pozornost in da  mislimo na njo ali njega skozi celoten dan. Zagotovo si vsakdo od vas lahko vzame nekaj minutk tudi na delovnem mestu, da ji ali mu pošlje nagajivo sporočilce, email ali slikico, ki izkazuje našo privrženost in to, da mislimo na drugo osebo, četudi nismo skupaj z njo ta trenutek. Zelo malo je potrebno za izjemno velik učinek.

Prevečkrat smo fokusirani na tisto, kar nas boli in nas oddaljuje od osebe, ki jo imamo radi. Nekako se kar ne znamo ustaviti, prisluhniti sebi, kaj potrebujemo in si želimo ter se potrudimo prisluhniti tudi njemu, kaj nam sporoča, kaj si želi od nas in kaj ga moti. Verjemite, da lahko preko iskrenega in spoštljivega pogovora prideta do tega, da govorita o isti zadevi, a vsak s svojega zornega kota in da eden drugemu v resnici hočeta dobro, a se premalo pogovarjata ali pa se včasih tudi ne razumeta. Seks je lepilo skozi telesno komunikacijo in če sta v predigri skozi cel dan iskrena in pozorna, sem prepričana, da veliki finale ne bo umanjkal. Potrebujemo ga vsi, tako moške kot ženske. Tvori medsebojno zaupanje, čustveno povezovanje, da ne govorim o vseh čudovitih hormonih, ki ob seksu v nas butajo in nas pomlajujejo in povezujejo z drago nam osebo.