6 znakov, da imate opravka z narcistično moteno osebo
16 junija, 2019
Ali ste ponosni na svoje otroke?
27 oktobra, 2019
Prikaži vse

Obsesivno kompulzivna motnja

Pred nekaj časa se je oglasila gospa. Trdi, da je zmešana, da jo preganjajo obsesivne misli, da če nekaj ne bo naredila vedno znova, se bo kaj hudega zgodilo njeni družini. To jo ovira pri družinski dinamiki, z možem se kregata in soprog pove, da je že krepko utrujen od neprestanega umivanja rok, kot to žena zahteva in od tega, da vsak večer glanca in puca stanovanje s klinično natančnostjo. Njun najstnik se umika v svoj svet igric in spletnega dopisovanja, pa tudi on mora umivati roke kadarkoli se česa prime, a se je že prenehal upirati in mami dokazovati, da ni nikjer nobene umazanije, saj ona vse sproti dezinficira. Ni povedala ne možu in ne sinu, da je obsedena s težkimi mislimi in da preden gre od doma vsaj desetkrat do dvajsetkrat preveri, če je štedilnik ugasnjen in vse pipe zaprte. Pa sem šla malo raziskovat, kaj bi to bilo.

O obsesivno kompulzivni motnji smo zagotovo že vsi slišali. Obsesivne in prisiljene misli se ne nehajo vrteti po možganih, nimamo jih pod nadzorom in prisiljene misli nas imajo na vajetih, ker jih ne moremo nadzorovati, lahko s svojim vedenjem uničujemo odnos nas z bližnjimi, ki ne zmorejo razumeti kaj se dogaja. Zataknjeni smo v istih mislih, zato so prisiljene ter nas obsedajo neprestano.

5 načinov, da reduciramo simptome obsesivno kompulzivne motnje:

  1. Opazujte ste, ko se “zataknete”. Ko se začnete zavedati misli, ki krožijo in vas ne izpustijo, je pomembno, da se naučite, kako jih ustavite in s tem pridobite nadzor nad njimi. Ko zapazite, da se vrtite v teh prisiljenih mislih, si zamislite prometni znak STOP in si po tihem recite oziroma zaukažite svojim možganom, da naj prenehajo s ciklanjem misli. Opisano zavedanje je potrebno vaditi in tako lahko sčasoma pridobimo vsaj delen nadzor.
  2. Spremenite pozornost. Ko zapazite, da ste zataknjeni, se premaknite in začnite delati nekaj drugega, kar ni povezano z opravili, ki jih sicer obsesivno počnete, torej namenoma razbijte rutino opravil, ki vas silijo v motnjo. Nekaj namigov: pojdite na sprehod, začnite peti pesem, ki vam je pri srcu ali si na glas navijte priljubljeno glasbo, poigrajte se s hišnim ljubljenčkom, če ga imate, meditirajte ali se osredotočite na eno besedo, kot je “ljubezen” ali “danes sedaj” in ne dovolite nobeni drugi besedi, da se vrine. Spet, vaja dela mojstra!
  3. Jejte hrano, ki povišuje raven hormona serotonina. Serotonin je nevtrotransmiter, ki pomaga umiriti dele možganov, ki preveč delajo, saj je za ljudi s OKM značilno, da imajo izraženo anksioznost. Hrana, ki zvišuje raven serotonina so jajca, siri, tofu, ananas, losos, oreščki, puran.
  4. Telovadite. S primernim gibanjem in zmerno telovadbo lahko znižate divjanje prisiljenih misli, ker ste prisiljeni pozornost usmeriti na gibanje in na pravilno izvedbo vaj. Obenem vadba povišuje raven serotonina v možganih, torej se povečuje občutek umirjenosti in sreče vsaj nekaj ur po vadbi.
  5. Poskušajte opazovati svet okoli sebe v bolj prijaznih barvah in z malce več optimizma. Ni vse tako črno in težko. S druženjem s prijaznimi ljudmi in z zavedanjem, da družinski člani vedo, kako težka je OKM, se lažje in hitreje počutimo varne in sprejete, to pa nam daje dodatno motivacijo za nadzor kompulzivnih in obsesivnih misli.

Če se kljub vsemu počutite nemočne in vas OKM obvladuje, poiščite ustrezno pomoč. Niste nori, le poiskati je treba vzroke, ki so pripeljali do razvoja te motnje in jo odpraviti, tudi s pomočjo zgoraj napisanih načinov.