Življenje kot peščena ura
14 februarja, 2016
Zdrava vzgoja otrok ali kako otroku znati reči ne – PREDAVANJE
6 marca, 2016
Prikaži vse

Ljubosumnost na bivšo ženo

Opis realne situacije. Mož je ločen, ima dve hčerki, ki ga obiskujeta. Sta že skoraj najstnici, tako da nimata veliko časa, a kljub temu prideta na obisk k očetu občasno za nekaj ur. Z bivšo ženo ima gospod urejeno komunikacijo, se slišita glede vzgoje njunih otrok, ker je zlasti mlajša hči bolj “divja” in nekako ne sledi navodilom in zahtevam staršev. Četudi ločena se oba starša trudita vsak s svoje strani hči umestiti v njen svet tako, da bo iz pubertete izšla čim manj “obtolčena”.

Gospod ima že nekaj let partnerko, ki pa je izjemno ljubosumna. In to na bivšo ženo! Da, prav ste prebrali. V nos ji gre njegov spoštljiv in urejen odnos z bivšo soprogo, ko se trudita delovati kar najbolj zdravo starševsko. Ne more ji dopovedati, da sta se ločila, ker sta onadva kot partnerja izgubila strast in privrženost ter sta se ločila, ko sta ugotovila, da je njun odnos mrtev. A sta starša in sta se ob ločitvi zrelo dogovorila, da si ne bosta nagajala in ne bosta psihično in čustveno uničevala njunih dveh otrok. Takšna konstruktivna in spoštljiva zaveza obeh pa moti njegovo novo partnerko. Aha, tudi to se dogaja!

Kaj se skriva v ozadju njenega ljubosumja? Verjetno ima sama skrite strahove, da bo tudi ona enkrat zapuščena, lahko se v njej skriva notranja nesigurnost, ki kreira njeno histerično ljubosumnost. Ne sprejme njegovih argumentov, da sta z bivšo ženo starša in da sta dolžna skrbeti za hčerki. Napadalna in ljubosumna je tudi na dekleti, ko obiščeta očeta, sicer ne direktno pred njima, a potem, ko odideta, se verbalno se spravi na partnerja in ga ponižuje. Žal se nova partnerka ne zaveda, da s svojim vedenjem dela točno to, česar se boji: razdira njun partnerski odnos in njegovo privrženost njej kot novi družici.

Moški je v veliki stiski. Razmišlja, ali naj “ohladi” odnos z bivšo ženo, da se izogne viharjem v novi zvezi ali pa naj vztraja zavoljo dobrobiti otrok, da še vedno negujeta kot starša primerno in zdravo komunikacijo. Sčasoma ugotavlja, da nobeni argumenti ne umirijo trenutne partnerke. Ali naj jo zapusti, ker je tako nerazumno ljubosumna ali pa naj upa, da jo bo sčasoma minilo?