2017 in že odštevamo
1 januarja, 2017
Preveč razmišljanja ne koristi
5 marca, 2017
Prikaži vse

Kako naprej po ločitvi?

To bo iztočnica delavnice, ki jo bom vodila na največji slovenski konferenci o ljubezni in partnerskih odnosih Ljubezen od A do Ž, ki bo potekala v soboto, 11. februarja 2017 v Hotelu Union v Ljubljani. O ljubezni in partnerskih odnosih se bo govorilo z različnih zornih kotov, sama pa bom na delavnici poudarila pomen tega, da zmoremo preživeti ločitev oziroma razhod in to izkoristiti kot izjemno, sicer boleče darilo, da o sebi izveste kako pogumni in močni v resnici ste. VABLJENI!

Namreč, ko se razpade naša celica, naje jedro zaupanja, da smo povezani z našim partnerjem res v dobrem in slabem in ostanemo sami, čustveno in duševno “goli in bosi” pred viharji naših čustev, je dobro vedeti, da se lahko opremo na … sebe same. Seveda je pri tem zelo pomembno, da se seznanimo s procesom, ki bo v nas potekal, s tako imenovanim procesom žalovanja. No, sama mu ljubkovalno rajši rečem PROCES OZDRAVITVE, ko po močnih čustvenih orkanih dobimo nazaj sami sebe, a smo preobraženi in spremenjeni. Ko smo se prebijali skozi žalost, jezo, neznosno emocionalno bolečino, ki nas je trgala na pol in cefrala na koščke, ko smo postajali besni na partnerja, da se ni bolj trudil ali boril za partnerski odnos, ko smo postali jezni tudi na sebe, da nismo opazili znakov razkroja mogoče že malce prej in bi se na to pripravili, vse to spada v naše čustveno povezovanje ran z različnimi obliži. To je lahko pogovor s prijateljicami in prijatelji, je lahko še bolj intenzivno zatekanje v delo ali športne aktivnosti, lahko pa si poiščete pomoč pri svetovalcu ali strokovnjaku za izgube in ločitve, kar sem tudi sama. Lahko se zatečete v svoj temen kotiček srda in žalosti, ki zna voditi v težka čustvena stanja, ne nazadnje tudi do depresije ali močne trdovratne žalosti, ki neusmiljeno tišči na naša težka čustvena stanja.

Odločitev dragi moji, je vedno na vas.  Ločitev je vedno zelo boleč proces, saj gre za razkroj naše iluzije, da nas bo naš partner osrečeval in da bo vedno tukaj nekje ob nas. Sploh boli dejstvo, da imamo našega partnerja nekako še vedno radi, a ni več kvalitetnega odnosa, ki bi nas zadovoljeval in osrečeval. Ker vsi mi si želimo biti srečni, kajne?

Torej, kako naprej po razhodu in razpadu iluzije, da bomo skupaj na vse večne čase? Dovolite si čutiti bolečino, žalost in jezo. S tem ni nič narobe! Dovolite si izjokati žalost in bes. Vedite, da gre čas naprej in z njim tudi naše priložnosti sebe postaviti na sveže noge z vsemi spoznanji vred, ki nas oblikujejo v novo, bom rajši rekla nadgrajeno osebnost, ki ve koliko je pravzaprav močna in sposobna. Če smo se ob ločitvi naučili o sebi kdo dejansko smo in kako delujemo, se bomo v bodoče znali izognili ponavljanju istih napak, saj so to v resnici bili naši privzgojeni vzorci in “pečati” naših staršev in generacij pred njimi, v nas.

Dejstvo je, da lahko iz sebe po ločitvi naredimo mnogo bolj stabilno in zdravo osebnost. Pot do tega ni kratka in ni enostavna, je pa odlična popotnica za skrbno izbrane odnose, ki nas res lahko na dolgi rok zadovoljujejo in osrečujejo. Življenje imamo pač eno samo, tukaj in sedaj. Vredno se je potruditi.