Ali znate nadzorovati svojo jezo nad otrokom?
27 avgusta, 2015
Načela, po katerih vodim svetovalni proces
22 novembra, 2015
Prikaži vse

Čuječnost

Čuječnost je trening BITI TUKAJ IN ZDAJ. Za čuječnost se v angleškem jeziku uporablja termin ‘mindfulness’ pa tudi ‘awareness’. Je tako naravnana aktivnost posameznika, da spremlja, občuti in se zaveda vsega dogajanja okoli sebe, predmetov, misli, čustev ali občutkov, ki so posledica zunanjih dejavnikov. Ni potrebno razumeti, kaj se dogaja, zgolj opazujemo, preverjamo v sebi, kje občutimo kakšen dražljaj, občutek, ko se zavedamo vsega okoli sebe. Tega se enostavno zavedamo in pri tem ne delujemo tako, da bi poskušali spremeniti potek dogajanja okoli nas, tudi pobegnemo ne.

Če povzamem definicijo iz biološke psihologije, je čuječnost definirana kot občutenje osebe ter kognitivna reakcija na določen pogoj ali dogodek. A da bomo lažje razumeli, zakaj je čuječnost tako pomembna v našem vsakodnevnem življenju, pomislite, koliko informacij in dražljajev prejmete skozi celoten dan, ko ste budni in delujete pri polni zavesti. Zagotovo ne opazite metulja, kako se sprehaja s cveta na cvet, ne obrazu ne začutite sapice vetra in ne vidite črnega kosa, kako v kljunčku drži dolgega črva. Niste pozorni na to, kaj se dogaja v danem trenutku znotraj vaših čustev, prezence telesa.

Vse to lahko bolj kvalitetno in lastno sebi ozaveščate, da je pomembno biti v tem trenutku točno tukaj. Kaj je bilo v preteklosti, je pač bilo, ne moremo nič spremeniti, le lekcijo je dobro, da osvojimo iz zgodovine naših reakcij ali odločitev in kam nas je to pripeljalo. Kaj bo v prihodnje, ne moremo vedeti, lahko pa v sedanjem trenutku delujemo tako, da nas bodo dogodki v prihodnosti podpirali in bomo skozi njih izpolnjevali cilje ali poslanstvo, ki ga občutimo.

Zakaj je čuječnost pomembna? Ker je močno orodje za osebnostno rast in razvoj naših potencialov, ki so zakopani v nas in si jih ne upamo razviti, ker ne vemo, kam nas bodo pripeljali. Posledice čuječnosti so, da bolj kvalitetno pridemo v stik sami s seboj, stres se zmanjša, tesnoba in depresija vas ne moreta več imeti v krempljih, bolj ste lahko uspešni na profesionalnem področju, seveda s čuječnostjo lahko izboljšamo partnerske in družinske odnose, lažje vstopimo v odnos z odraščajočim otrokom. Ne sodimo in obsojamo. Pač smo. Tukaj in sedaj.