10.000 ur za mojstrstvo
17 marca, 2018
Samomorom recimo ne, pogovarjajmo se
12 avgusta, 2018
Prikaži vse

Sedem uničevalcev partnerskega odnosa

Nihče od nas ni popoln in kot vemo je delati napake človeško. Ko smo v partnerskem odnosu, imamo veliko večji vpliv na partnerja kot menimo, saj že naša govorica telesa ali obrazna mimika včasih povesta več kot tisoč besed.  Vsekakor obstaja nekaj zadev, ki zastrupljajo zvezo med dvema, ki se imata rada. Če se teh izzivov ozaveščeno ne lotita, je velika verjetnost, da bo odnos propadel.

  1. KRITIZIRANJE EDEN DRUGEGA – bolj kot kritizirate in iščete napake v partnerju, bolj nesiguren v sebe bo postajal, ničesar se več ne bo upal, pasivno bo čakal, kaj boste rekli ali zanergali. Kritika povzroča stres in rušenje samozavesti pri partnerju. Če hočete samozavestnega in srečnega partnerja, povejte svoje pripombe na primeren in spoštljiv način, z argumenti.
  2. PREVEČ NADZORUJETE –  hočete imeti popoln nadzor nad vsem in vsakim? To prav tako deluje razdiralno in toksično na odnos. Ne morete imeti nadzora in vpliva nad drugim človekom. Povejte kaj potrebujete drugače, a ne izvajajte terorja skozi kontrolo. Kje je tukaj zaupanje, ki je temeljna sestavina zdravega partnerskega odnosa?
  3. NEPRESTANO PRITOŽEVANJE –  če se kar naprej pritožujete in niste z ničemer zadovoljni, to pove največ o vas samih, da ste črnogleda in pesimistična oseba. S tem odganjate osebe od sebe, ker ne iščete rešitev temveč samo jamrate in ste radi v vlogi žrtve. Vedno so rešitve, poiskati jih je treba.
  4. NE SPREJMETE KOMPROMISOV –  a brez te srednje poti je težko skupno delovanje, ki bo v dobro obeh partnerjev. Navsezadnje sta zelo različna in prav preko oblikovanja kompromisov, ki se jih držita oba je lahko pot do tega, da sta oba vsaj nekoliko zadovoljna.
  5. KAR NAPREJ SI NASPROTUJETA –  zakaj že? Zakaj je potrebno kar naprej povedati za nalašč drugače kot je povedal partner? A nista vidva v istem partnerskem čolnu, ki naj bi vaju oba peljal v smer mirnega in zadovoljnega odnosa, da bi se počutila udobno in zadovoljno eden ob drugemu? Zakaj si torej nasprotovati?
  6. IGNORIRANJE ČUSTEV DRUGEGA – oba sta v tem odnosu. Ali bi lahko pomislili na to, da ste vi srečni, ko ste osrečili partnerja? In seveda obratno. Da gre za to, da upoštevata čustvena stanja eden drugega, ne pa da jih ignorirata ali se jim posmehujeta. To je res destruktivno za odnos.
  7. LJUBOSUMNOST SPREMENIMO V NESIGURNOST – nekaj malega ljubosumnosti pravijo, da je normalno. Če pa smo pretirano ljubosumni in posesivni, se s tem spremenimo v kup nesigurnosti, kar bo zagotovo odbijalo partnerja, ker se ob nas ne bo počutil ljubljenega temveč čustveno manipuliranega.

Upam, da je teh nekaj kratkih napotkov dovolj, da boste malce prevetrili vaš partnerski odnos in se vprašali, ali se lahko s svoje polovice odnosa še bolj potrudite. Spregovorite o svojih strahovih in potrebah s partnerjem, seveda mu enako prisluhnite tudi vi. Nič ni vklesano v kamen, Z malce truda je lahko veliko izboljšav odnosa.