Kaj dela žensko lepo
30 novembra, 2015
Izgorelost in perfekcionisti
23 decembra, 2015
Prikaži vse

Premagajte strah!

KAKO PREMAGAMO STRAH?

Vsi mi imamo strahove, takšne in drugačne. Pogosto kakšni stranki (ali včasih sebi) rečem, da je strah votel, okoli ga pa nič ni. No, vem, da je to slaba tolažba za vas, ki se spopadate s strahom ali več njimi. Obstaja tehnika, ki vam lahko pomaga pri spopadanju s težavami, ki vam povzročijo strahove.

Strah je zdrav. Ja, prav ste prebrali. Prvo poglejmo kaj strah sploh je. To je normalno čustvo, ki je oblikovano zato, da nas ščiti kot vrsto. Ni potrebe, da vas je sram strahu. Lahko se naučite, kako nadzorovati strah tako, da ni več negativen faktor, ki vas lahko povozi, kot se vam je dogajalo do sedaj. Strah je oblikovan tako, da zbudi vaš um in telo ob morebitni nevarnosti, ki bi prežala na vas. Verjetno ste že slišali kdaj za »boj ali beg« odziv našega živčnega sistema. Izhaja iz najstarejšega dela oblikovanja naših malih (plazilskih) možganov, ki delujejo tako, da nas zaščitijo in obranijo. No, dandanes nismo ogroženi s strani levov, mamutov, volkov in drugih predatorskih velikih živali temveč nas bolj ogrožajo medsebojni nesrečni odnosi, vzgojni vzorci, vsakodnevno hitenje in stres, ki nas žal prav tako spravljajo v čustveno neugodne in boleče situacije. Poznamo jih vsi, kajne?

Danes poskusimo identificirati vaše osebne strahove. Nekateri se bojite pajkov ali kač, teme ali potresov, bojite se globoke vode ali visokih stavb. Katerikoli strah vas prežema, se naučite nekaj: vse je v redu. To vas dela človeške in vedno se najde pot in način, kako premagati te strahove. Vzemimo primer človeka, ki se boji vode in ni dober plavalec. Ne zaupa v svoje sposobnosti in se izogiba plažam, kopališčem, rekam, torej povsod kjer je voda. Svoj strah lahko premaga tako, da se vpiše v šolo plavanja ali si najame plavalnega učitelja ter investira nekaj svojega časa in denarja v to, da postane samozavesten plavalec. S tem se strah pred vodo razgubi in ne omejuje več tega človeka pri gibanju in potovanjih. Postane svoboden človek.

Kako premagamo strah z enim korakom?

Vse strahove lahko premagamo s temle korakom in sicer, da postopoma povečujemo pogoje, s katerimi se soočamo s strahom. Bo šlo? Vas je strah višine? Postanite član plezalnega društva in se pod vodstvom izučenih inštruktorjev postopno učite dvigovati sebe v višine, vse je pod nadzorom in je varovano. Gre?

Kar želim tokrat poudariti je dejstvo, da strah lahko premagamo tako, da se mu izpostavljamo v varnem okolju, ko smo pod nadzorom profesionalcev, ki vedo, kako se stvari streže. Ker zaupamo njihovi strokovnosti, lažje prevzemamo vajeti svojih strahov v svoje roke, sčasoma in postopoma strah izgubi moč nad nami.

Ogromno ljudi se boji pajkov, pa niti sami ne vedno točno zakaj. Najboljši način, da premagate strah pred njimi je, da začnete študirati članke o njih, kako živijo, kakšne so njihove lastnosti. Mogoče poznate koga, ki ima tarantelo doma? Pojdite do njega in naj vam pokaže, kako se z njo ukvarja, kako se mu odziva… in sčasoma in v družbi lastnika pajka, ki mu zaupate, se bo strah razblinil.

Ali pa meni znano dejstvo, da se nekateri bojite psov, zlasti stigmatiziranih in baje nevarnih pitbulov. Ker imam sama en tak primerek doma, povabim tiste, ki jih je strah pitbula na obisk, da sami po več obiskih ugotovijo, kako crkljiva in požrešna pozornosti in božanja je moja psička Poppy.

Res je, da strah težko odpravimo kar sami. Pravzaprav je to lahko kar nevarno početje. Zato svetujem, da vedno skušajte svoje soočanje s strahovi premagovati v družb ljudi, ki obvladajo točno tista področja, ki v vas budijo strah. Vedo kaj delajo, zato jim lahko zaupate.

Pri vsem tem pa potrebujete tri zadeve: čas, vložen trud in potrpežljivost. Lahko premagate svoj strah! Imejte ga pod nadzorom, da postane vaš zaveznik in ne tisti, ki vas blokira in onemogoča v vsakdanjih odločitvah. Bo šlo?